Bietencampagne
Korte registratie van een bietencampagne van de Friesch-Groningsche Beetwortelsuikerfabriek, gevestigd aan de van Heemskerckstraat te Groningen, in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De aanvoer per schip en per vrachtwagen van de suikerbieten, het lossen met kranen en mankracht en de achtereenvolgende fabrieksprocessen. M.b.v. animatie wordt duidelijk gemaakt hoe deze processen verlopen.

Voor filmpje klik hier


Skûtsjesilen bij Eernewoude, 1944

Sk没tsjesilen bij Eernewoude, 1949

Ingezonden door Rob Kuipers uit Zwolle. In het filmpje te zien als het kleine blonde jongetje.

Het filmpje is aan boord genomen op de 鈥楢le鈥 [L 1328 N] bij Wouter Wouters Pietersma (1896-1975) en Harmke Pietersma-Van der Heide (1901-1974).

Over het beeld komen Tettje Pietersma, de op 13 jarige leeftijd overleden Wouter Pietersma (1939-1952), Eeltje Tjerkstra, schoonzoon van Wouter en Harmke, getrouwd met Aaltje Pietersma (1928). Ook is Sietse Hobma (later schipper op het 鈥楲emster sk没tsje鈥) en Berend Johannes Mink (1907-1976)(schipper op de 鈥楴ijverheid鈥) te zien. Harmke Pietersma-Van der Heide loopt zelf ook door het beeld.

Het sk没tsje, de 鈥楢le鈥, zeilt tegenwoordig mee bij de wedstrijden van de IFKS als 鈥楽t锚d Sleat鈥 met als schipper Hilbrand de Vries. Het sk没tsje is in opdracht van Wouter Baukes Pietersma (1853-1930) gebouwd op de werf van Van der Werff op het Buitenstvallaat in Drachten en later overgenomen door Wouter Pietersma, die er tot begin jaren zestig de kost mee hebben verdiend.
Video


Sk没tsjesilen bij Grouw, 1 augustus 1952
Op het Pikmeer bij Grouw wordt een wedstrijd voor traditionele Friese zeilschepen gehouden. Zes grote zeilvrachtschepen worden naar de start gesleept. Op dat punt hijsen ze de zeilen en varen op windkracht verder.
Video


Sk没tsjesilen bij Grouw, 1957
Acht sk没tsjes nemen deel aan het sk没tsjesilen op het Pikmeer
bij Grouw


Skûtsjesilen bij Grouw, 1959
Tien skûtsjes nemen deel aan het skûtsjesilen op het Pikmeer
bij Grouw

Skûtsjesilen bij Grouw, 1961
Elf skûtsjes nemen deel aan het skûtsjesilen op het Pikmeer
bij Grouw

Finale Sk没tsjesilen SKS - 1963 Polygoon Hollands Nieuws, 1963
Video


Sk没tsjesilen in Friesland, 1964
Een mooi schouwspel tussen beurt en vrachtschepen


De Stem Van Het Water - SKS 1965

Plaats van Herinnering - Lemmer, Skûtsjesilen 1965 (VPRO, 2007)
Video
Skûtsjesilen bij Grou, 1975

Skûtsjesilen bij Terhorne, 1978
Beelden van Sipke Tjerkstra, maar ook van Frans Deinum als schotenman

Sk没tsjesilen SKS, 2001
Friesland heeft zijn eigen taal, vlag en tradities. Een ervan is het sk没tsjesilen. In deze film worden schippers Allard Syperda (Heerenveen) en Ulbe Zwaga (Leeuwarden) gevolgd. Beelden van het SKS in 2001. Kampioen wordt Berend Mink (Grou), tweede Douwe Visser (Sneek) en derde Peter Syperda (Joure).
Video


Sk没tsjesilen IFKS, 2006


Opnames van het Sk没tsjesilen bij Terhorne, 2007
In de hoofdrol het Huzumer sk没tsje.


De Friesland
Voorafgaand aan de IFKS 2010 had Albert Jensma (Omrop Fryslân) een interview met Hidzer en Lodewijk Meeter over het (be-)houden van het historische skûtsje 'De Friesland'. Met unieke beelden van pake Loadewyk in actie.

Sk没tsjesilen Langwar, 2011
Georganiseerd op 16 en 17 april 2011 door de Koninklijke Watersport Vereniging Langweer
Video


Skûtsjesilen; tradysje of topsport?
It is ien fan de meast tradisjonele sporten dy't Nederlân hat: it skûtsjesilen. In sylrace tusken âlde frachtskippen dy't al sûnt 1945 hâlden wurdt op de Fryske marren.

Mar it skûtsjesilen is gjin museumsport en wurdt de lêste jierren hieltyd profesjoneler. Skipper en bemanning begjinne bygelyks al yn it betide foarjier mei de training. Dêrby wurde ek hieltyd mear moderne helpmiddels lykas GPS brûkt. Guon skippers helje sels trainers fan bûten it skûtsjesilen om harren team better te meitsjen.

Prestearje wurdt hieltyd wichtiger by it skûtsjesilen. En net sûnder gefolgen. Skippers krije gauwer dien as de resultaten ôffalle. Sa hat it skûtsje fan Langwar yn koarte tiid meardere skippers fersliten. In topsportmentaliteit dy't jo eins net ferwachtsje soenen by sa'n tradisjonele sport. Guon sjogge it sels as in bedriging fan it skûtsjesilen.

Laatst gewijzigd op: 2 augustus 2020

ga naar onze facebookpagina