Scheepsmetingen IFKS-vloot 1997

In 1997 zijn alle sk没tsjes die op dat moment in de IFKS-vloot voeren gekeurd. Aanleiding was de keuring van het sk没tsje 鈥楬oop op Zegen鈥 [S 281 N] van Peter de Koe. Het sk没tsje was, nadat door De Koe aanpassingen waren doorgevoerd, goedgekeurd door de Commissie Generaal (CG). Echter bleek later dat de gangboorden iets naar binnen waren gezet of vanuit een ander perspectief gezien was de waterlijn verbreed. In het scheepsontwerp heet dit fenomeen: Tumblehome. Door het versmallen van het dek boven de waterlijn maakte het dat de boot stabieler werd door het gewicht boven de waterlijn te verminderen.

Vele schippers waren het erover eens dat dit in strijd was met de Omschrijving Scheepsuitrusting (OS) die binnen de IFKS geldt als maatstaaf voor hoe de sk没tsjes uitgevoerd en uitgerust moeten zijn.
Ook ging het gerucht dat Jitze Grondsma het vlak van zijn sk没tsje de 'Woeste Oane' [L 1290 N] had opgeknikt, met meer dan de volgens de OS toegestane 7 cm. Om verdere moeilijkheden te voorkomen is toen door het bestuur van de IFKS en CG besloten alle sk没tsjes te keuren. Jelmer Kuipers en Cees Amels hebben op drie zaterdagen alle sk没tsjes nagemeten op de scheepswerf van J. Boomsma aan de Houkesloot in Sneek. Met een opgestelde laser werden de vlakken van de sk没tsjes bekeken. Ook zijn de sk没tsjes toen bij het te water laten allemaal gewogen. De sk没tsjes waren uitgerust met minimaal zwaarden, mast, giek en zeilen. De uitkomsten van deze metingen zijn vastgelegd. Alles bleek verder in orde te zijn.

De OS werd wel aangepast, zodat deze aanpassingen aan de sk没tsjes zich in de toekomst niet weer zouden kunnen voordoen. Peter de Koe werd uiteindelijk dispensatie verleent.


Resutaten metingen 1997

Ambulant
De Jonge Jan
De Lege W芒lden
De Liefde
De Tiid sil 鈥榯 Leare
De Verandering
Drie Gebroeders
Eelkje II
Elisabeth-Z
Engelina Smeltekop
Eureka
Friesland
Frisia
Fryheid
Gerrit de Vries
Gerrit Ynze
Goede Verwachting (JvdV)
Goede Verwachting (RSV)
Harmonie
Hoop doet Leven
Hoop & Vertrouwen
Hoop op Welvaart
Hoop op Zegen
Hoop Zegen (PdK)
Hoop op Zegen (WL)
Jonge Jacob
Jonge Jasper
Lutgerdina Smeltekop
Lytse Earnew芒ldster
Lytse Lies
Nooit Gedacht
Nooit Volmaakt
Oan鈥檛 Moarn
Ora et Labora
Oude Zeug
Raerder Roek
Roos van Dekema
Rust na Arbeid
St茅d Sleat
S没n en Wol
Twee Gebroeders
Ulbe Zwaga
Ut en Th煤s
Ut 鈥榚 Striid
Vriendschap
Woeste Oane
Zorg en Vlijt

Algemene opmerkingen


Laatst gewijzigd op: 27 februari 2016

ga naar onze facebookpagina