'Belibje it Mar' sk没tsjesilen voor leerlingen speciaal onderwijs

ZMLK-onderwijs is een onderwijsvorm gericht op zeer moeilijk lerende kinderen, kinderen met een verstandelijke handicap of ernstige leerproblemen. De 'Wingerd', gevestigd in Damwoude, is een school voor dit speciale onderwijs. De drijvende kracht achter het leer-ervarings-project is leraar Pieter Zuidema. Samen met onder andere het Sk没tsjemuseum is er een leskist ontwikkeld waarin alle vormen van ervaren voor deze leerlingen te beleven zijn. Het merendeel van de leerlingen heeft een verstandelijke beperking en het ervaren door te voelen, ruiken, proeven, zien e.d. geeft hen een minder grote afstand tot het onderwerp waar over geleerd gaat worden.

De sk没tsje-leskist is o.a. gevuld met katoen en dacron zeil, met hennep touw en kunstvezel lijnen, ook twee schijfsblokken, beleggingsklampen, bolders en een scheerhout met vleugel zitten in de kist. De jeugd kan naar hartenlust met deze kist aan de gang en het verschil voelen in materiaal, voelen en merken hoe de leuver om een staaldraad klikt, kunnen ervaren hoe je een schoot door de blokken trekt en ook het beleggen van een tros op een bolder is op deze manier in de klas te beoefenen. De door de sk没tsjes destijds vervoerde producten zijn in een andere kist aanwezig: turf, steenkool, zand, grind, terpaarde, koemest, alle materialen zijn te voelen en te ruiken. Al deze lesstof is beschreven in een begeleidend boekje voor de leerkrachten welke hier mee gaan werken.

Lessen aardrijkskunde en geschiedenis worden op deze manier inzichtelijk en toegankelijk. Na enkele weken komen de leerlingen met hun begeleiders naar het Sk没tsjemuseum waar ze ook de schippershandelingen als: fokhijsen, troswerpen, 'yn de beage' lopen, boegspriet lopen en het met een geladen kruiwagen over de loopplank rijden gaan beoefenen. Inmiddels heeft een kind in een elektrische rolstoel de jaaglijn al mogen trekken, ... het plezier was van haar gezicht af te lezen.

Na de middagpauze gaat de gehele groep mee aan boord op het sk没tsje de 'Swanneblom' van schipper Age Veldboom en wordt tijdens de vaartocht het zeil gehesen. Zeilend door het Princenhofgebied wordt dit de ultieme ervaring van 'Belibje it Mar'.

Het project 'Belibje it Mar' geeft alle zml-leerlingen zo de kans om te ervaren wat Frysl芒n zo bijzonder maakt waardoor de Friese Cultuur voor iedereen toegankelijk wordt. Mede dankzij de bijdrage van Stichting Foar de Neiteam leren deze kinderen veel en genieten van een prachtige dag op het water. Zij zullen niet snel vergeten wat sk没tsjesilen is.

Voor meer informatie over het project 'Belibje it Mar' klik hier


Laatst gewijzigd op: 19 augustus 2015

ga naar onze facebookpagina