Geslaagd 5-jarig jubileum Jeugdzeilen SKS-IFKS

Vrijdag 23 september
Onder werkelijk schitterende omstandigheden is het 5-jarigjubileum Jeugdzeilen SKS-IFKS afgelopen weekend verlopen. Op de vrijdag werd het feestelijk versierde Skûtsjemuseum in Earnewâld bezocht. Tijdens het bezoek werd de grote groep aanwezige kinderen verhalen verteld over het leven aan boord van en met skûtsjes, met name ook het leven van kinderen zo rond 1900. Bovendien konden zij dingen doen zoals: zakhijsen (werking van blokken ervaren), in de 'beage' lopen, touw knopen, kruiwagen rijden, troswerpen, fokhijsen en met radiografisch bestuurbare skûtsjes zeilen. Tijdens de zwerftocht door het museum was het een feest van herkenning bij de vele foto’s van schippers en bemanningen. “Dat is mien heit!” en “Oh wat leuk dat is Sanne!” en herkenning van de diverse skûtsjes natuurlijk. Verbazing was er ook, dat er bijvoorbeeld geen wifi in de opgestelde roef was. Ter afsluiting was het een gezelligheid met een vragenspel onder live muziek van het combo van Lieuwe van der Pol.

Zaterdag 24 september
De kinderen waren zaterdagochtend allen op de Pikmar bij Grou weer aanwezig. Na ontvangst op de ‘Vrouwe Nieske’ zeilden 46 kinderen in GWS-schouwen, Nije Sylpream en skûtsje. Bijgestaan door evenzo veel enthousiaste vrijwilligers kregen de kinderen het helmhout of de fokkeschoot in handen en werden zwaarden bediend. Bij een enkeling was er in het begin nog enige aarzeling, maar eenmaal op het water was dat al snel verdwenen en zeilden zij het ene naar het andere kruisrak. Voor de vrijwillige schippers bleek het ook nog even wennen in de eerste wedstrijd. Op Jehanne Prins na zeilden zij allen achter Klaas Meeter aan de verkeerde route. In de daarop volgende wedstrijden hielpen de kinderen uitstekend om de juiste route te zeilen. Na een goed verzorgde lunch met soep en belegde broodjes werd gastschipper Arend Wisse de Boer van de ‘Drie Gebroeders’ door de kinderen aan de tand gevoeld met menig lastige vraag. Arend Wisse, die zowel bij de SKS als IFKS bekend is en wel wat gewend is bij het Skûtsjesjoernaal, haalde dan ook opgelucht adem nadat alle vragen waren gesteld.

In de middag werd het water weer opgezocht en was het spannend in de wedstrijden, ook al moest er weleens het toilet bezocht worden door de aspirant bemanningsleden. Pieter Brouwer en Rinus Woudstra voeren af en aan in de ‘Woeste Piebe’. Na de pitstop was het weer snel de schoot aan om door te zeilen. Toen de kinderen waren geweest moest Rinus zelf ook nog. Met het skûtsje en de praam werd het ruime water van de Pikmar bezocht waar ’s middags het echte werk, de strijd om het Gouden Skipperke, o.a. bekeken werd.

Na afloop waren er alleen maar winnaars die allen huiswaarts gingen met een kleur op de wangen en een heuse medaille. Menig ouder werd op de steiger aangemoedigd door hun zoon of dochter om ook een GWS-schouw aan te schaffen. Grote wedstrijdwinnaar bij de vrijwilligers was Durk Schouwstra die ’s avonds op zeer markante wijze door de organisatie werd gehuldigd. Al met al een zeer geslaagd jubileum waarbij alle verrichtingen van de belevenissen van de kinderen zijn vastgelegd door fotografen, Omrop Fryslân en met droneopnamen van Skydrone Sloten vanaf de persboot van Sipke Deelstra.

Het was een geslaagd evenement en daarom tot volgend jaar.


Terugblik jeugdzeilen 2016

Mede met dank aan Tom Coehoorn en Keimpe Jansma voor de vele mooie foto's en Skydrone Sloten voor de bewegende beelden.

Voor de complete fotoreportage van Tom Coehoorn klik hier
Voor de complete fotoreportage van Keimpe Jansma klik hier

Klik hier voor het filmpje Jeugdzeilen SKS/IFKS
Jeugdzeilen op platbodems


Laatst gewijzigd op: 9 december 2016

ga naar onze facebookpagina