Sk没tsje Lange Afstands Kampioenschap (SLAK)

Vanaf 2000 organiseert de Zoutwatercommissie van de Amsterdamse Studenten Zeil Vereniging (A.S.Z.V.) Orionis jaarlijks met Pinksteren het SLAK, alias Sk没tsje Lange Afstands Kampioenschap. Dit evenement vindt plaats op de Friese wateren tijdens Pinksteren van vrijdagmiddag tot en met maandagochtend en is bedoeld voor alle studentenzeilverenigingen in Nederland. Met inmiddels 22 sk没tsjes en meer dan 300 studenten wordt er gestreden. Nergens anders vindt je zoveel jonge mensen die graag meestrijden om de winst en zich onvoorstelbaar hard inzetten op het water. SLAK is inmiddels een begrip geworden in Frysl芒n.

De Zoutwatercommissie werd in leven geroepen bij de oprichting van Orionis en is verantwoordelijk voor de sk没tsje-opleiding. Door het jaar heen verzorgen zij meerdere opleidingsweekenden en theorieavonden om leden de mogelijkheid te geven maat en schipper te worden wat uiteindelijk al meerdere schippers heeft opgeleverd in de IFKS. Maar het echte hoogtepunt voor de 'Zout' is het Sk没tsje Lange Afstands Kampioenschap.

Op het SLAK is er elke avond feest tot in de kleine uurtjes om vervolgens de hele dag heerlijk te zeilen op de leukste zeilschepen die er zijn. Op vrijdagavond staat er een ludiek themafeest op het programma. Op zaterdag en zondag gaan ze de Friese wateren op om te strijden om 'de Helmstok'. 's Avonds op zaterdag en zondag hebben ze weer twee vette feesten in twee verschillende steden in Frysl芒n.


Het programma
Natuurlijk is het SLAK niet alleen bekend om haar feesten, het draait tenslotte om het enthousiasmeren van studenten voor het sk没tsjesilen. Het bijzondere aan de lange afstandsbanen is dat de teams niet alleen zo snel mogelijk een traject af moeten leggen, maar gedurende deze wedstrijden ook zeilgerelateerde opdrachten moeten uitvoeren waar punten mee verdiend kunnen worden. Deze opdrachten bestaan onder andere uit jagen; het voorttrekken van het sk没tsje vanaf de wal, en bomen; het sk没tsje in ondiep water met een vaarboom voortduwen. E.e.a. zoals de schipper dat vroeger met zijn vracht ook deed. Mede door deze waarden is het waarom de Stichting Foar de Neiteam is aangesloten en dit initiatief ondersteund door de studenten de rijke historie te presenteren.

Waar het SLAK in 2001 begon als een klein zeilevenement met een paar sk没tsjes, is dit in de loop der jaren uitgegroeid tot een kampioenschap met inmiddels 22 sk没tsjes (met Strontracers, heuse IFKS- en historische SKS-wedstrijdsk没tsjes) en 300 studerende fanatieke platbodemzeilers. Voor de middag zeilen de deelnemers een lange afstand wedstrijd en na de lunch komen de korte baanraces aan bod. Naast de dagwinnaar telt iedere wedstrijd mee voor het eindklassement. Met veel gemotiveerde competitieve deelnemers gaat het soms hard tegen hard, maar de sfeer met studenten is prachtig. Dit alles bij elkaar maakt het een mooie unieke wedstrijd.


Hoe kunnen jullie je inschrijven?
Je kunt je inschrijven met een eigen sk没tsje. Een team bestaat uit 10 tot 20 bemanningsleden waaronder een gekwalificeerde schipper en maat. Je team dient zelf het schip, een schipper en een maat te regelen. Het inschrijfformulier is te vinden op www.slak.orionis.nl.

We hopen dat jullie enthousiast zijn voor het SLAK! Bekijk vooral de website www.slak.orionis.nl voor meer informatie en houd ook hun Facebook in de gaten. Mochten jullie nog vragen hebben, dan kunnen jullie altijd mailen naar .

Impressie Sk没tsje Lange Afstands Kampioenschap


Laatst gewijzigd op: 13 december 2017

ga naar onze facebookpagina