2017

Jeugdzeilen SKS/IFKS | 22-23 september 2017
Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september was het weer zover. Het Jeugdzeilen voor jongeren van 8 tot 18 jaar stond weer op het programma. Er hadden zich weer meer dan 50 jeugdige belangstellenden opgegeven om mee te doen aan het evenement dat jaarlijks door de commissie VSB in samenwerking met de Stichting Foar de Neiteam wordt georganiseerd.


Dankzij zo’n 50 vrijwilligers, van jong tot oud, konden de jeugdige zeilers op een leuke, speelse en leerzame manier kennismaken met de geschiedenis van platbodems én met de tactiek op deze schepen. Het begon op vrijdag met een educatieve nautischespeur/doetocht avond in Grou. Daar begaven de kinderen zich langs het Waterfront en bezochten o.a. Zeilmakerij Molenaar. Jens Jongsma liet zien hoe de skûtsjezeilen er vroeger en nu uit zien, hoe ze gemaakt worden en welke onderdelen, zoals de kloten, zo aan het zeil bevestigt zijn. Het leverde leuke reacties op als: “Die zeilen lijken wel van karton” en “Kom volgende week wel een bestelling doen”. Bij Cafetaria Tamarinde werd een ijsco gegeten en vanuit een woordpuzzel werd bekend welke gastschipper zaterdags aanwezig zou zijn. De tocht werd afgerond met fokhijsen en ranja.

Op zaterdag werd vanuit Grou gestart, waar de ‘Vrouwe Nieske’ - het volgschip van de Stichting Ljouwerter skûtsje – als moederschip van het Jeugdzeilen fungeert. Het is uniek te noemen dat skûtsje en GWS-eigenaren belangeloos hun schepen uitlenen aan de organisatie, aangezien deze allemaal privébezit zijn. Onder deskundige begeleiding gingen de kinderen vervolgens bij de Pikmar zeilen en beleefden ze de primeur door als eerste met een skûtsje het nieuw gegraven water tussen Pikmar en Wide Ie, het Súderburds Wiid, te bevaren. Dat deden zij naast de twaalf GWS-schouwen ook aan boord van het skûtsje ‘It Lieuwke’, ‘Doeke van Martena’ en de ‘Vriendschap’. Tijdens de middaglunch, met belegde broodjes, hamburgers en soep, werden door de kinderen vragen gesteld en werd per vrijdagavond groepje de eigengemaakte skûtsjeverhalen verteld aan gastschipper Sytze Brouwer van het Heerenveenster SKS-skûtsje ‘Gerben van Manen’. Ook de aanwezige Klaas Jansma moest nog even Sytze assisteren bij het antwoord op een lastige historische vraag. De eveneens aanwezige voorzitter van de Stichting Foar de Neiteam, Sippy Tigchelaar, genoot zienderogen van de jeugd en het zeilen.

Door de lichte wind waren er s‘ ochtends twee en ‘s middags maar één zeilwedstrijd mogelijk. De overige werden halve roeiwedstrijden die met veel watervertier samengingen. Riemer Dijkstra moest bijvoorbeeld water happen, nadat hij van Wytze Heerschop een peddel water proestend op zijn neus kreeg. Ook de voorzitter van de IFKS, Sicko Heldoorn, werkte zich in het zweet met de kinderen door driftig te bomen om mee te komen in het wedstrijdveld. Aan een aantal kinderen was te merken dat ze al vaker aan het zeilen waren geweest. “Zij konden zelfs het skûtsje al mooi aan de wind houden”, zo vertelde Eildert Szn Meeter.

Na afloop waren er alleen maar winnaars die allen huiswaarts gingen met een kleur op de wangen en een heuse medaille. Al met al weer een zeer geslaagde editie waarbij alle verrichtingen van de belevenissen van de kinderen zijn vastgelegd door fotografen Martin de Jong, Keimpe Jansma en Tom Coehoorn, Radio Klaas en met drone opnamen van Skydrone Sloten vanaf de persboot van Anja Hiemstra.

De Organisatie Jeugdzeilen, die in deze zesde editie bestond uit: Frits Jansen, Johan Dijkstra, Marinus Looper, Ria vd Zee en Eildert Kzn. Meeter, kijken terug op zeer geslaagde dagen en zien al vooruit naar de volgende speciale editie in 2018. Deze zal in het teken staan van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.


Mede met dank aan Ben Foot, Tom Coehoorn en Keimpe Jansma voor de vele mooie foto's en Skydrone Sloten voor de bewegende beelden.

Voor de complete fotoreportage van Tom Coehoorn klik hier
Voor de complete fotoreportage van Keimpe Jansma klik hier
Voor de complete fotoreportage van Ben Foot klik hier

Klik hier voor het het filmpje Jeugdzeilen SKS/IFKS
Jeugdzeilen op platbodems

Dit jaar werd er voor het eerst gevlogt door Radio Klaas. IJtje Plantinga was te gast bij het vrijdagavond programma:

Klik hier voor deel 1
Klik hier voor deel 2
Klik hier voor deel 3


Laatst gewijzigd op: 28 september 2021

ga naar onze facebookpagina