2021

Jeugdzeilen SKS/IFKS | 24-25 september 2021
Als je dan 10 jaar bezig bent dan verdient dat wel een feestje. Vrijdag en zaterdag 24 en 25 september was dan ook de 10e editie van het Jeugdzeilen SKS/IFKS. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers en eigenaren die elk jaar hun GWS-schouw, sk没tsje of praam beschikbaar stellen, konden kinderen van 8 tot en met 18 jaar weer proeven van de watersport en de mooie Friese traditie ... SK脹TSJESILEN.

Vrijdagavond werden de kinderen ontvangen op de historische scheepswerf J.O. van der Werff aan het Buitenstvallaat in Drachten. Een werf waar vroeger sk没tsjes werden gebouwd. Hier konden de kinderen op een leuke speelse manier kennis maken met de historie van de sk没tsjes en hoe deze gebouwd werden. Op de werf konden ze een sluis bedienen, zeilen hijsen en opdoeken, blokken inscheren, een authentiek sk没tsje bekijken en zelfs twee stukken ijzer aan elkaar klinken, een echte belevenis met muzikale omlijsting.

Zaterdag was het dan tijd om echt te gaan zeilen. Het weer zat zeker mee, een zachte windkracht 2 die perfect was om de kinderen de kneepjes van het zeilen te leren in de GWS-schouwen tijdens een wedstrijdje en op de sk没tsjes tijdens de ontdekkingstocht op de Wide Ie. Hierbij sprong vooral de aanwezigheid van het enige houten sk没tsje op de wereld, de 'AEbelina' met kinderen als bemanning in het oog. Zo kon de jeugd zelf de schoot voeren, het helmhout in de handen nemen en het schip besturen, de zwaarden bedienen en natuurlijk plezier maken. Maar al deze activiteiten doet de maag knorren. Met belegde broodjes, soep, hamburgers en snoepjes werd een ieder gedurende de hele dag door de vrijwilligers in de catering voorzien. Waarbij tijdens de lunch de kinderen elkaar de loef afstaken bij de enige echte Sk没tsjequizzzz.

Zo als elk jaar wordt er een schipper uitgenodigd uit de SKS of IFKS om de kinderen te woord te staan. Dit jaar viel het SKS-schipper Willem Uzn Zwaga van het Leeuwarder sk没tsje ten beurt en kwam tijdens het middaguur langs om alle vragen van de kinderen te beantwoorden. Na het authentieke sk没tsje 'De Jonge Trijntje' op de vrijdag kon nu ook het SKS-wedstrijdsk没tsje 'it Doarp Huzum' bezocht worden. Hiermee werd duidelijk de verschillen voor de jeugd inzichtelijk gemaakt.

Aan het einde van deze al erg geslaagde dag kregen de kinderen het bestuur van de SKS, IFKS en de Neiteam op bezoek geflankeerd door de Commissaris van de Koning Arno Brok. Deze kwam met het mooie Fries Statenjacht 'Friso' naar het Jeugdzeilen om het lespakket 鈥Pake syn Sk没tsje鈥 aan de kinderen te overhandigen.

Het lespakket is op initiatief van stichting Foar de Neiteam ontwikkeld en in samenwerking met het Sk没tsjemuseum in Earnew芒ld, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, Museum Dokkum en Sport Frysl芒n tot stand gekomen. Leerlingen van basisscholen groep 1 tot en met 8 kunnen nu digitaal kennismaken met de historie en het nu van sk没tsjes en het sk没tsjesilen. De bijbehorende fysieke leskist werd door SKS-schippers Sytze Brouwer van Heerenveen en Lodewijk Hzn Meeter van Huizum aan de kinderen gepresenteerd. In de kist zitten allerlei materialen en foto鈥檚 die te maken hebben met sk没tsjes, zoals bijvoorbeeld potjes met producten die vroeger door de sk没tsjes vervoerd werden. Het lespakket 鈥Pake syn Sk没tsje鈥 is gratis en in het Nederlands en het Fries voor onderwijzers beschikbaar.

Na de plichtplegingen ontvingen alle deelnemende kinderen van Commissaris van de Koning Arno Brok een medaille en een presentje met daarop een QR-code om het lesmateriaal (incl. een spreekbeurt onderdeel) te downloaden.

We kunnen wel stellen dat de jubileumeditie van het Jeugdzeilen een groot succes was. Het bestuur en de vrijwilligers kijken alweer uit om de kinderen volgend jaar weer te mogen verwelkomen.


Maaike Meeter


Laatst gewijzigd op: 21 oktober 2021

ga naar onze facebookpagina